“ŽICE i ŠPANANJE 101” by Kristijan Masnec

 

Kratki osvrt na PACIFIC

logo_PACIFIC

Raditi u PACIFIC zastupništvu predstavlja odgovornost, a i privilegiju. To je firma koja djeluje od 1972. godine i na tržište donosi asortiman za tenis, squash i badminton, te je jedna od vodećih po kvaliteti u svijetu. Radeći PACIFIC-ov programom više od 12 godina spoznao sam kvalitetu koju nudi ovaj brend. Na našem tržištu, sa cijenom malo višom od nekih, nepravedno je zapostavljen ovaj sjajni njemački proizvođač. Teniski program nudi baš sve; od vrhunskih žica od prirodnog crijeva, multifilamenata, sintetičkih i poliesterskih žica do vibro dampera, španerica i dodatne opreme za servise.

FischerTechnology_Logo
Unazad nekoliko godina PACIFIC preuzima austrijski FISCHER i time zaokružuje program proizvodnjom reketa za tenis, squash i badminton. Fischerova poznata tehnologija uz PACIFIC-ovu njemačku pouzdanost i inovacije urodile su plodom pa tako u ponudi imamo vrhunske rekete za sve kategorije.

SERVIS (ŠPANANJE)

Danas je špananje reketa unosan biznis za mnoge pa tako utrka u razvoju žica, kao i ostale opreme, ne prestaje. Naime servisiranjem tj. špananjem reketa se bavim više od 25 godina i ovdje želim reći nekoliko riječi vezanih uz to po meni dosta veliko iskustvo.

strings-small

Danas je na tržištu nekoliko desetaka proizvođača i stotine vrsta žica i problem predstavlja pravilan odabir žice od te silne ponude. Stručna osoba bi morala pomoći u tome ne vodeći se pritom osobnom koristi što često nije slučaj. Tvrda poliesterska žica nije za svakoga, kao ni meka multifilamentna, pa treba voditi računa o tome što stranka zapravo želi od žice i tako tome pristupati. Žice možemo podijeliti na one od prirodnog crijeva, multifilament, sintetičke i poliesterske. Također, napetost žice značajno određuje njezina svojstva pa je tu iskustvo od velikog značaja. Stranke se često odlučuju za žice niže cijene “jer je to za njega dobro”. Međutim to nije nešto čime bi se trebali voditi, jer nekoliko desetaka kuna može značiti sprečavanje ozljede, a bitno uvećati zadovoljstvo igre. Često sam čuo pitanje: “Što ja dobivam sa skupljom žicom?”. Ovdje nije bitno je li žica jeftinija ili skuplja već odgovara li kvaliteta te žice njezinoj cijeni. Nitko neće naučiti igrati ako kupi najskuplji reket i žicu, ali će sigurno igranje biti ugodnije ukoliko je sve pogođeno kako treba. Uzalud je rekreativcu koji ima reket od npr. 340 grama stavljati žicu koja bi bila primjerena njemu, jer već sam reket otežava savladavanje osnovnih pokreta. Dakle pravilan izbor reketa uz žicu daje najbolje rezultate.

Na osnovu više od 100.000 metara našpananih žica mogu reći da mi je najdraže kada mi stranka prepusti izbor i tada nema greške. Pravilna kilaža uz pravilnu žicu uvijek je pogodak. Vrlo je bitno znati da od trenutka kada se reket našpana žica počinje sa popuštanjem i taj proces traje. Veliki utjecaj na žice ima i temperatura pa tako velike razlike u temperaturi nepovoljno utječu na napetost. Ponekad je žice potrebno promijeniti ako se i nije puno igralo jer razlike u temperaturi učine svoje i žica postane “mrtva”. Ako žica i ne pukne preporuka je da se žice zamijene barem svaka 3 mjeseca. Činjenica je i da je bitno imati svog stalnog španera, jer čak i reketi našpanani na istom stroju od dvije osobe znaju biti različiti. Ovo je posebno bitno natjecateljima koji osjete i najmanje razlike. Vrhunski igrači špananju za svaki meč po nekoliko reketa, a poslije čak i ako nije igrano sa nekim od njih ponovo se rade, baš zbog gubitka napetosti usljed utjecaja temperature i vlažnosti.

Onima koji tek ulaze u svijet tenisa i špananja važno je reći nekoliko osnovnih pravila vezanih uz žice i napetosti:

  • Tanja žica daje više snage, veći spin, manje zamara ruku, bolji je osjećaj, a jedini je minus što kraće traje.
  • Deblja žica daje manje snage i manje spina ali duže traje.
  • Manja napetost daje više snage, manje zamara ruku, žica duže traje ali je kontrola manja.
  • Viša napetost daje bolju kontrolu lopte pri čemu je smanjena snaga ali je povećan “spin” potencijal. Žica kraće traje i više zamara ruku.

žice

 

Ovo je nešto osnovno što bi trebali znati svi koji se bave bilo tenisom, squashem ili badmintonom, ali isto tako nauka o špananju i žicama je vrlo široka tema o kojoj svatko tko je i pokušao španati bi mogao ponešto reći!

Tekst napisao: Kristijan Masnec