TENIS PROGRAM ZA DJECU S POREMEĆAJEM IZ SPEKTRA AUTIZMA

ZAŠTO:

Vođeni iskustvima roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma, u proljeće 2016. godine rodila se ideja o organizaciji posebnog programa kako bismo djeci darovali jedno novo iskustvo i priliku za učenje odnosno primjenu naučenih ponašanja kroz program tenisa.

Neznatan broj djece ima priliku biti dio uobičajenih sportskih aktivnosti (posebno timskih aktivnosti) ili nekih drugih događanja koja nisu dio terapijskih tretmana ili obiteljskih proslava. I sami roditelji imaju sve više upita kako organizirati djetetu slobodno vrijeme, jer uz sav trud postignut zajedničkim snagama roditelja i stručnjaka uključenih u razvoj djeteta, i dalje ostaje djelomičan problem pri uspostavljanju kvalitetnih i spontanih odnosa s vršnjacima u ne strukturiranim situacijama, poput rođendana, igranja na igralištima i sl.

Mnogi stručnjaci tenis smatraju odličnim prvim sportom za djecu, jer razvija velik broj temeljnih vještina potrebnih za ostale sportove i aktivnosti. Iskustva roditelja djece s poremećajem iz spektra autizma, koji i sami pohađaju sate tenisa, idu u prilog toj dobroj odluci.

Zbog nedovoljno razvijenih socijalnih vještina, tenis je odlična prilika za brušenje istih. Trenira se u malim skupinama, pri čemu djeca mogu primjenjivati naučena socijalna ponašanja (obraćanje pažnje na sugovornika, partnera u igri, slijeđenje naloga, oponašanje drugih) uz poticanje motoričkih i koordinacijskih vještina djeteta i, ono najvažnije, daje im se prilika za širenje interesa, zabavu, pozitivni učinak na zdravlje i cjelokupan razvoj djeteta. A ne zaboravimo, i roditeljima prilika za upoznavanje drugih roditelja sa sličnim „situacijama“ i dijeljenje iskustava. Kako većina djece odlazi na veliki broj terapija koje su iznimno skupe odlučili smo da ovaj program mora biti dostupan svima!

PROGRAM:

Program je koncipiran kao polu-individualan s obzirom da se radi o djeci koja najbolje funkcioniraju u radu 1 na 1. Osnovne grupe su sa četiri do pet polaznika i sa njima rade dva trenera i socijalna radnica. Manje grupe sa 3 polaznika može voditi jedan trener. Program je koncipiran prema ITF Play & Stay metodi. Istu smo prilagodili mogućnostima i sposobnostima polaznika, prema smjernicama Američke teniske asocijacije i njihovog programa „Adaptive Tennis“. U radu se koriste svi rekviziti iz Play & Stay metode.
Kod većine djece je vidljiv veliki napredak kad je u pitanju koncentracija, koordinacija i samo sudjelovanje u zajedničkoj aktivnosti. Roditelji su iznimno zadovoljni našim programom i djeca se rado vraćaju.

U programu sudjeluju:
• Marko Dragojević, predsjednik Kluba i voditelj programa.
• Kristijan Masnec, licencirani trener tenisa.
• Nika Barišić, magistra kineziologije
• Ana-Marija Dragojević, dopredsjednica Kluba i voditeljica programa.

FINANCIRANJE:

Za održavanje ovog programa sredstva prikupljamo kroz članarine, donacije, humanitarne akcije i sponzorstva.  U lipnju 2016. godine, sve je krenulo organizacijom humanitarne utakmice „HURA“ kojom su prikupljena sredstva za početak provođenja ovog programa tenisa. U akciji su nam uvelike pomogle dvije manje privatne tvrtke koje su svojim trudom i donacijama pripomogle realizaciji naše ideje.  Od tada naš program podržalo je još nekoliko firmi i privatnih osoba koje su prepoznale naš trud. Glavni sponzor ovog programa od 2020. godine je HTS.

CILJ:

Cilj našeg programa je omogućiti djeci s poremećajima iz spektra autizma aktivno uključenje u društvo, stvaranje osjećaja pripadnosti, razvoj socijalnih vještina i, ne manje bitno, redovna fizička aktivnost.